Wie ben ik 

Ik ben Josien en de grondlegger van de Josien Methode. Op jonge leeftijd kreeg ik mijn eerste pony na een aantal jaar bij een handelsstal met de pony's daar gewerkt te hebben, maar waar anderen wedstrijden wilden rijden, wilde ik zo vrij mogelijk met mijn pony rijden. Nu jaren later heb ik veel paarden gehad die mij geleid hebben op de weg van inzicht in het wezen paard, wijze van training en zelfontwikkeling. In al die jaren is mijn visie niet veranderd. Waar ik op 12jarige leeftijd graag zonder zadel reed, niet hield van fysieke druk  en wilde begrijpen waarom het paard iets doet. Is mijn visie ontwikkeld, maar de basis is het zelfde gebleven, ik volg niet wat ik wil, maar ik volg het paard in wat hij nodig heeft. 

Het observeren van de konikpaarden vlakbij waar ik woonde, in een natuurgebied, heeft me dieper inzicht in het paard gegeven. Hoe functioneert een kudde en wat is het wat een kudde maakt. Hoe leren paarden en hoe wordt ze het geleerd. Dit is allemaal wat in de Josien Methode zit, want uiteindelijk gaat het niet om een mooi kunstje, maar om het paard zo veel mogelijk zichzelf te laten zijn en een diepere relatie met het paard op te bouwen. 

Mijn grootste leermeester is Klaus Ferdinand Hempfling en zijn visie van het werken met inzicht in het specifieke paard en de trainingswijze op basis van pure lichaamstaal vind je terug in de methode. 
Bent Branderup heeft me een weg gewezen om het paard fysiek beter in balans te brengen en veel oefeningen komen uit de academische rijkunst, maar de hulpen zijn zo opgebouwd dat het op lichaamstaal gevraagd wordt. 

Josien zit in de 2de jaar opleiding bij Equistudies mastery gait analysis waar ze meer leert hoe het lichaam van het paard werkt en zo jouw beter kan helpen met de fysieke problemen van je paard. 

Matty-sofie

Matty heeft mij het inzicht gebracht hoe sterk mentaal en fysiek welzijn aan elkaar gebonden zijn. Veel problemen die ik tegenkom in de lessen, zijn ontstaan door mentale of emotionele onbalans. 

Je kunt het fysieke probleem oplossen, maar daarmee los je het gehele probleem niet op en soms zelfs helemaal niet. 

De basis is altijd het paard helpen te ontspannen door de reden van de spanning weg te halen of op te lossen. Pas als het paard ontspannen is, kan het paard mentaal en fysiek in balans komen en kan je het paard opbouwen tot het beste van wat je paard kan zijn.  


Mijn grootste paarden leermeesters

Brenda (NRPS merrie)

Brenda was mijn eerste paard. Hiervoor heb ik meerdere pony's gehad. Zij heeft me heel duidelijk en vaak hardhandig uitgelegd hoe ik moest communiceren met haar en welke hulpen goed of fout waren. Met haar is mijn leerweg echt begonnen. 


Pablo (andalusier hengst)

Pablo kwam in zeer slechte fysieke staat bij mij. Hij kon geen bochtje lopen zonder om te vallen, om weer verder te kunnen. Hem heb ik vanaf het begin op neckrope getraind en hij heeft mij geleerd welke lichaamshulpen welke reactie geven. 
Met hem ontdekte ik hoe divers, maar ook hoe ontzettend subtiel lichaamstaal kan zijn. Zo het ik al spelenderwijs een lichaamstaal opgebouwd om het paard fysiek te trainen zonder druk op het hoofd. 


Matty (arabisch volbloed ruin)

Matty heb ik gratis gekregen, omdat hij niet in te rijden was. Hij had naast veel zware trauma's ook een zeer krachtig, maar sociaal karakter. 

Hij heeft mij geleerd hoe belangrijk gedachten zijn, maar vooral hoe trauma's en onbalans een effect hadden op zijn lichaam. 

Hij heeft me gebracht naar het vrij wandelen en samen met hem en Pablo heb ik twee weken wandelend over de Veluwe getrokken. Een diepgang in de verbinding op een hoger niveau, waar fysieke hulpen en zelfs lichaamstaal niet meer nodig is.